19 maja 2024 r. Towarzystwo Miłośników Ziemi Błażowskiej zorganizowało X Noc Muzeów w
Społecznym Muzeum w Błażowej. Pierwszy raz podwoje muzeum otwarliśmy na zwiedzających w 2014 r. i następnie co roku z wyjątkiem (roku pandemii) staraliśmy się ująć czymś zwiedzających, remontując, rozbudowując samo muzeum i wzbogacając ekspozycje i aranżację wystaw. W poszukiwaniu odbiorców i zainteresowanych naszą ofertą postanowiliśmy w tym roku, że wydarzenie to połączymy z cykliczną imprezą „Starych potraw smak i urok”, której organizatorami są GOK i samorząd Gminy Błażowa. Plenerowa impreza przyciąga z reguły rzesze fanów muzyki ludowej i tradycyjnego jadła z naszej gminy i z gmin sąsiednich, bo towarzyszą jej Wojewódzki Przegląd Kapel Ludowych oraz konkurs na tradycyjną regionalną potrawę, w którym rywalizują Koła Gospodyń Wiejskich. Był to świetny pomysł, bo dzięki temu nasze muzeum odwiedziła rekordowa liczba osób z bliższej i dalszej okolicy, w tym mieszkańcy Rzeszowa, a nawet sąsiednich powiatów. Wśród zwiedzających byli redaktor Polskiego Radia w Rzeszowie pani Iwona Piętak i pani Katarzyna Gajda-Bator z IPN w Rzeszowie oraz pan Kazimierz Sikora autor wielu ciekawych artykułów w Kurierze Błażowskim z zakresu genealogii. Pan Kazimierz przybył do nas wraz z przedstawicielami młodego pokolenia swojej rodziny, aby zapoznać ich z dziedzictwem historycznym regionu skąd wywodzą się antenaci rodu. Ponadto gościliśmy prawdziwe rzesze, które wykorzystały swój pobyt w Błażowej, aby przy okazji pobytu na stadionie poznać naszą ofertę muzealną.
Cieszymy się z frekwencji, bo jak co roku przygotowaliśmy
się do wydarzenia starannie. Członkowie Towarzystwa Miłośników Ziemi
Błażowskiej zrobili w muzeum generalne porządki, zaaranżowali na nowo niektóre
ekspozycje i przygotowali poczęstunek dla zwiedzających. Na stole w izbie
wiejskiej czekały sery od Małgorzaty Sowy z Kąkolówki i proziaki od Anieli
Wielgosowej i Jadwigi Szermach, kabanosy od Elżbiety Pęcki oraz pyszne rogaliki
i drożdżówki od Małgorzaty Szpali. Nie zabrakło też tradycyjnie przygotowanych powideł
i chleba ze smalcem czy masłem z czosnkiem niedźwiedzim. W otoczeniu
zabytkowych eksponatów te przekąski smakowały wyśmienicie. Dziękujemy
wszystkim, którzy postanowili to niedzielne popołudnie czy wieczór spędzić z
nami. Podziękowania kieruję też do wszystkich członków TMZB i darczyńców za
przygotowanie wydarzenia i przeprowadzenie jubileuszowej Nocy Muzeów.
Małgorzata Kutrzeba
Prezes TMZB